Norra Tredenborgsslättens samfällighet

Samfällighetens vägunderhåll

 

Norra Tredenborgsslättens samfällighetsförening har att ansvara för skötseln av våra gemensamma ytor. Detta i enlighet med förrättningen som gjordes vid samfälligheternas bildande.

Det vill säga de ytor som ligger utanför varje medlems enskilda tomt. Alltså våra vägar och våra grönytor.

Varje år väljer årsstämman en styrelse som har till uppgift att se till att underhåll och skötsel blir gjort under kommande verksamhetsår.

Och varje år beslutar årsstämman om vilka medel som ska användas.

Det finns ett fåtal medlemmar som anser att vi inte ska bry oss om att underhålla vägarna. Som skäl anges att minimala kostnader för underhåll innebär en minimal årsavgift.

Styrelsen vill vara tydliga med att det inte är ett alternativ. Inte för den här styrelsen och inte heller för någon framtida.

Förrättningen är tydlig i vad som är samfällighetens ansvar, nämligen skötsel och underhåll av vägar och grönytor. Således är det inte något vi kan välja om vi vill eller inte vill. Det ska göras och det ska göras på samtliga vägar som ingår i samfälligheten. Inte heller det kan enskilda medlemmar påverka.

Det är trist att höra att entreprenören som utför sitt uppdrag blir tillsagd av enstaka medlemmar att sluta. Det mandatet har ingen enskild medlem. Därför ber vi alla respektera entreprenören som gör sitt jobb och styrelsen som tar sitt ansvar i enlighet med vad årsstämman har beslutat.

 

Samfällighetens vägar skrapas, grusas och dammbinds årligen.

Detta sker på våren för att vägarna ska vara i så bra skick som möjligt inför sommarsäsongen, när flest medlemmar kommer till sina sommarhus. Och det sker på hösten för att återställa efter sommarens belastning.

Framöver kommer styrelsen att meddela under vilka månader arbetet kommer att ske. I år meddelade vi ett specifikt datum för vårens arbete men vägarna blev inte åtgärdade just den dagen, då entreprenören fick förhinder. Det kan ju hända igen och då menar vi att det är bättre att vi inte binder upp oss vid ett datum.

Eftersom en majoritet av medlemmarna är säsongsboende, anser styrelsen att underhållet ska vara dimensionerat därefter.

Ytterligare underhåll innebär ökade kostnader och skulle då behöva täckas med ökade intäkter.

 

Inom vägunderhåll ryms även vinterväghållning, d v s snöröjning vilket samfälligheten är skyldig till i enlighet med förrättningen. 

En och samma entreprenör är idag ansvarig för både vägunderhåll och snöröjning och han utför tjänsterna för både år samfällighet och Södra.

När snö faller, är upplägget att en av våra permanent boende är ansvarig kontaktperson som har till uppgift att höra av sig till entreprenören. Därefter informeras berörda medlemmar av kontaktpersonen. Namn på ansvarig tänker vi att vi meddelar på kommande årsstämma. Det här upplägget har funnits under några år men vi har nog varit otydliga med den informationen. 

Att plogning ska kunna ske tätt inpå snöfall är omöjligt. Områden av vår typ har lägst prioriteringsgrad och den som plogar åt oss, har sannolikt andra uppdrag som kommer före. Viktigast är att vi har ett upplägg som fungerar och som alla berörda känner till.

 

Samfällighetens vägar är i princip samma vägar som anlades när sommarstugeområdet bildades på 1950-talet. 

Från början var området bara gräs, med tiden blev det uppkörda stigar och så småningom lite bättre vägar. Bortsett från sträckan Jordgubbsstigen 8121 till 8113 är vägarnas underlag rester från den gamla tiden.

Därför är det lätt att förstå att våra vägar far illa av att den rejält tunga sopbilen belastar vägarna under hela året. En av sopbilarna kommer en gång i månaden och en bil kommer två gånger i månaden. 

Fem dagar i veckan, året om, kör också postbilen in och ut från området. Och en dag i veckan delas reklam ut i brevlådorna.

Det är klart att den regelbundna trafiken sliter på vägar som från början aldrig var dimensionerade för det här. 

 

Till det kommer fortfarande problemet med att en del har så svårt att hålla ner hastigheten till 7 km/h. De allra, allra flesta kryper fram men ni få som inte gör det, kanske kan börja lätta på gasen? Speciellt sommartid när det är många barn i området och vägarna dessutom är torra och ryker.

Får vi inte bukt med hastigheten, får vi överväga nya lösningar. 

En av våra medlemmar uttryckte det väldigt väl på stämman för några år sedan: ”Något är ju fel om vi ska behöva ta av våra egna medel för att köpa fler farthinder för att vi inte kan köra i en angiven hastighet som vi själva har beslutat om”. 

Farthindret som ligger på vägen idag gör nästan ingen nytta. Det finns gott om tid och tillräckligt många meter för att få upp hastigheten oavsett om man håller vänster eller tar raksträckan, när man har kört in på området. Likaså när man ska köra ut.

Det vore verkligen trist om vi ska behöva lägga ytterligare medel på fartbegränsningar. Speciellt eftersom det är så få som frågan handlar om.

 

Det finns en grushög vid postlådorna vid Jordgubbsstigen. Den är inhandlad av samfälligheten och är tänkt att användas för att fylla igen hålor vid behov. Styrelsen uppmanar alla att, när så behövs, ta ett lass på skottkärran och fylla i de hålor som behövs repareras. Det är ett enkelt sätt att hjälpas åt med det tillfälliga underhållet.

 

Den här sammanfattningen är gjord för att förtydliga styrelsens syn på skötsel av vägarna. Vägarna har precis blivit iordningsställda inför sommarsäsongen och ser bra ut.

Nivån på underhåll har varit statisk i flera år och vi ser att den bör fortsätta att vara så.

Men eftersom synpunkter fanns och frågor ställdes i samband med att vägunderhållet utfördes i år, tyckte vi att den här sammanfattningen var på sin plats.

Att kostnaderna för underhåll av våra vägar ska minska är osannolikt. Mer troligt då att de kommer att öka. Men om vi kan hjälpas åt med det tillfälliga underhållet och att dessutom se till att köra i 7 km/h, minskar vi slitaget och slipper använda våra egna medel till inköp av farbegränsande hinder. Man skulle kunna säga att det är två bra sätt att hålla igen på kostnadsökningarna.

 

Styrelsen för Norra Tredenborgsslättens Samfällighetsförening

Juni 2021